+3620/2127576 kivitelezes@inoxhun.hu Héfő - Péntek: 09:00 - 17:00

Blog - Kerítés gyártás és ami mögötte van

Kovácsoltvas kerítés – az időtálló megoldás

Kovácsoltvas kerítés – az időtálló megoldás

A kovácsoltvas az egyik legtradicionálisabb, mégis mai napig az egyik legnépszerűbb alapanyag, amelyből kerítést lehet készíteni.

Ez természetesen nem véletlen, hiszen a kovácsoltvas kerítés nem csupán védelmet nyújt, de szinte bármilyen formában, klasszikus és modern kivitelben is elkészíthető, így képes kiemelni a ház egyedi karakterét is. Lássuk, milyen történeti vonatkozásai vannak ennek az anyagnak!

Mióta használnak kovácsoltvasat?

A kovácsoltvas legfőbb alapeleme a vas, amelyet kevés szénnel és más elemekkel ötvöznek, így nem csak rendkívül jó szerkezeti szilárdságot biztosít, de könnyen formálható is. A kovácsoltvas különleges tulajdonságait már az ókorban felfedezték, így a különböző bútorokat, illetve azok kiegészítőit készítették ebből az alapanyagból.

Az idők során ugyanakkor egyre díszesebb darabokat állítottak elő, és egyre fontosabbá vált a kovácsoltvas tárgyak iparművészeti értéke. Különösen igaz ez a 18-19. századtól napjainkig, hiszen az ipari forradalom után a tömeggyártás elterjedésével a kézzel készített tárgyak szerepe megváltozott.

Kovácsoltvas: a kerítések legfontosabb alapanyaga

A kovácsoltvasról manapság a legtöbb esetben a díszes kapuk és kerítések juthatnak eszünkbe. Ilyen kerítéseket, illetve ajtókat és kapukat először csak az arisztokrácia engedhetett meg magának, hiszen az egyedi kézműves darabok elkészítése rendkívül nagy munkát és művészi befektetést igényelt.

A tömeggyártás korában éppen ezért keresettek még manapság is a klasszikus vonalvezetésű kovácsoltvas kerítések és kapuk. Hiszen ez az alapanyag rendkívül karakteressé tesz bármely házat, alkalmazkodva annak egyedi stílusához.

Melyek a kovácsoltvas előnyei?

Amikor kerítést választ az ember, megfontolt döntést kell hoznia, hiszen ezzel hosszú évtizedekre dönt háza stílusáról. A kovácsoltvas megfelelő karbantartás, felületkezelés mellett egy életen át megőrzi eredeti kinézetét, illetve funkcióját, és bátran mondhatjuk, hogy sohasem megy ki a divatból.

Akár modernebb megjelenésű, akár tradicionális formavilágú, akár modern kerítést választ, a kovácsoltvas esetében nem kell tartania a későbbi deformációktól, és számíthat a kerítés nyújtotta biztonságra.

Elérhetőségeink

Fa, WPC és kovácsoltvas kerítések:

Adatkezelési tájékoztató

Cookie-szabályzat

Hírlevél

Akciók, friss hírek, információk - értesüljön elsőként az aktualitásokról!

Közösség

Kövessen bennünket Facebookon!