+3620/2127576 kivitelezes@inoxhun.hu Héfő - Péntek: 09:00 - 17:00

Blog - Kerítés gyártás és ami mögötte van

Milyen magas lehet a kerítés?

Milyen magas lehet a kerítés?

Hogy miért vonunk kerítést közvetlen lakókörnyezetünk köré? Számtalan oka lehet. A biztonságtól kezdve egészen addig, hogy elemi igényünk megőrizni a privát szféránkat, elbújni a kíváncsi tekintetek elől.

De olyan praktikus okok is állhatnak a háttérben, mint a nagyon pontos telekmegjelölés, az általános vagy önkormányzati előírásoknak való megfelelés, illetve az, hogy – az északi államokkal ellentétben – nálunk igenis hagyománya van annak, hogy kerítés vegye körbe az ingatlanunkat.

Ha kerítésépíttetésre adjuk a fejünket, az első és legfontosabb kérdés, amit fel fog tenni nekünk a kivitelező az lesz, hogy milyen magas kerítést szeretnénk. Nem véletlenül érdeklődik majd erről még a legelején, hiszen ez számtalan ponton fog kapcsolódni a munkájához. Anyagbeszerzés, tervezés, kivitelezés, munkaidő és természetesen anyagi vonatkozásban is fontos szerepe van annak, hogy milyen magas kerítést akarunk.

Magassági előírások márpedig vannak

Először is a törvény adta lehetőségeinkkel kell tisztában lennünk, de ha nem ismerjük ezeket, semmi gond, a kerítésépítéssel megbízott cég szakemberei alaposan elmagyaráznak majd mindent.

A jelenleg is érvényben levő általános építési előírások szerint (ha nincs valamilyen külön3 önkormányzati szabály erre), akkor a kerítés maximum 2,5 méter lehet. Ha a leendő kerítés már meglévő támfal tetejére kerül, akkor sem lehet – a támfal magasságával együtt – több mint 3 méter. Persze az általános előírásokon túl, az önkormányzati szabályok lesznek mégis a döntő tényezői annak, hogy milyen magas lesz a kerítésünk. Nagy általánosságban elmondható, hogy a legtöbb esetben az 1,6-1,8 méter közötti magasságot kell tartani.

Viszont a kapuk magasságát más törvények szabályozzák. Mivel ezek már az úgynevezett mozgó szerkezetek kategóriájába esnek, ha 2 méternél magasabbat szeretnénk, a biztonság szempontjából előbb a helyi viszonyokat kell figyelembe venni, mert statikailag a szélterhelés alapján szükséges méretezni.

Ha kerítésépítésben töri a fejét, és szeretne többet is megtudni a lehetőségeiről, tekintse meg kerítés árainkat, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén!

Elérhetőségeink

Fa, WPC és kovácsoltvas kerítések:

Adatkezelési tájékoztató

Cookie-szabályzat

Hírlevél

Akciók, friss hírek, információk - értesüljön elsőként az aktualitásokról!

Közösség

Kövessen bennünket Facebookon!